Skuteczna dieta na cellulit – jakie produkty spożywcze powinna zawierać?

Cellulit to prawdziwa zmora większości kobiet, dlatego też, aby się go pozbyć, nie wystarczy jedynie stosowanie antycellulitowych kosmetyków, a także uprawianie sportów, ponieważ niezwykle istotna jest odpowiednia dieta, do której warto wprowadzić kilka produktów będących sprzymierzeńcami walki z cellulitem. Które zatem produkty należy włączyć do codziennego menu i z czego należy zrezygnować, aby zredukować cellulit?

Dieta antycellulitowa
Cellulit to problem, którego nie da się pozbyć z dnia na dzień, dlatego też należy uzbroić się w cierpliwość. Niezwykle istotna jest w tym przypadku odpowiednia dieta, którą należy połączyć z aktywnością fizyczną oraz masażem. Jedynie w taki sposób można skutecznie zredukować pomarańczową skórkę, pamiętając o tym, iż jest to niestety bardzo czasochłonne zadanie. Skuteczna dieta antycellulitowa powinna być bogata w świeże warzywa i owoce, głównie te, które zawierają spore ilości witaminy C, a także błonnika. Niezwykle istotne jest również to, aby wyeliminować z codziennego jadłospisu tłuste i smażone potrawy oraz słodycze i fast foody, gdyż są one wyłącznie źródłem szkodliwych tłuszczy, a także cukrów prostych, które niestety odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, prowadząc tym samym do pogłębiania się cellulitu. Nie należy również wypijać płynów, które prowadzą do odwodnienia organizmu. Co zatem należy wykluczyć? Przede wszystkim mocną czarną herbatę, kawę, a także alkohol. Napoje te należy zamienić na niegazowaną wodę, soki owocowe i warzywne, a także herbatki ziołowe. Niezwykle istotne jest również to, aby wprowadzić do diety kilka bardzo ważnych produktów, które przyczyniają się do redukcji cellulitu. W co zatem należy się zaopatrzyć?

Zielona herbata
Choć jej smak nie należy może do najprzyjemniejszych, to jednak wykazuje ona wiele drogocennych dla zdrowia i urody właściwości. W jaki jednak sposób jej picie wpływa na cellulit? W zielonej herbacie znajduje się tzw. teobromina, czyli substancja, która przyspiesza uwalnianie magazynowanych w organizmie tłuszczów odpowiedzialnych za powstawanie skórki pomarańczowej. Aby efekty picia zielonej herbaty były widoczne należy wypijać około 3 filiżanki herbaty dziennie, pamiętając jednak o odpowiednim przygotowaniu napoju. Zielonej herbaty nie należy zalewać wrzątkiem, gdyż w ten sposób straci ona wszystkie swoje zdrowotne właściwości. W jaki zatem sposób należy ją przygotować? Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza, zaparzając przez 3 minuty, dzięki czemu zachowa ona wszystkie swoje wartości odżywcze.

Banany
Wprawdzie te egzotyczne owoce zawierają spore ilości cukru, przez co mogą być tuczące, jednak spożywane w rozsądnych ilościach mogą pomóc w walce z cellulitem. Banana można zjeść np. na drugie śniadanie lub też dodać go do owocowej sałatki. W jaki jednak sposób owoc ten wpływa na cellulit? Przede wszystkim dzięki zawartym w nim minerałom takim jak cynk poprawiający wygląd skóry, a także potas, który z kolei odpowiedzialny jest za zwiększenie przepływu krwi, dzięki czemu skórka pomarańczowa nie tworzy się na powierzchni skóry.

Produkty pełnoziarniste
Pełnoziarniste produkty spożywcze takie jak grube kasze, płatki owsiane, brązowy makaron oraz ryż, razowe pieczywo, a także otręby to najlepsze źródło błonnika, który wpływa niezwykle korzystnie na pracę jelit, usuwając zalegające w tym organie zbędne produkty przemiany materii przyczyniające się do powstawania cellulitu. Produkty spożywcze z pełnego przemiału dają uczucie sytości na dłużej, jednak podczas zakupów warto bardzo dokładnie przeczytać informacje znajdujące się na opakowaniu. Dlaczego? Przede wszystkim, dlatego że obecnie wielu producentów dopuszcza się oszustw zabarwiając sprzedawane wyroby na brązowy kolor a takie produkty nie gwarantują niestety pełnoziarnistości.

Buraki
Buraki podobnie jak pomidory są bardzo dobrym źródłem likopenu, który ma właściwości stymulujące krążenie krwi, dzięki czemu w organizmie nie dochodzi do zatrzymywania się wody. Warzywo to bogate jest również w spore ilości potasu, a także takich witamin jak A, C i E, które nie tylko wpływają na produkcję kolagenu, ale również oczyszczają organizm z toksyn. Z tego też względu warto każdego dnia wypijać szklankę soku z surowych buraków, gdyż jest to jeden z lepszych sposobów na redukcję cellulitu od środka.

Kurkuma
Przyprawa ta znana jest przede wszystkim w kuchni indyjskiej, jednak z powodzeniem może być również dodawana do dań kuchni polskiej, a osoby pragnące pozbyć się cellulitu nie powinny jej sobie żałować. Dlaczego? Cennym składnikiem tej przyprawy jest kurkumina, która odpowiedzialna jest za zmniejszanie obrzęków, a także pobudzenie krążenia. Dzięki temu z organizmu w skuteczny sposób usuwany jest nadmiar toksyn oraz zbędne produkty przemiany materii co ma oczywiście bezpośredni wpływ na redukcję cellulitu.

Brokuły
W diecie antycellulitowej bywają nieocenione, głównie ze względu na tzw. kwas liponowy, czyli składnik, który odpowiedzialny jest za zahamowanie procesu twardnienia w skórze kolagenu, a należy wiedzieć o tym, iż proces ten odpowiedzialny jest poniekąd za powstawanie cellulitu. W brokułach znajdują się również spore ilości witaminy C, która nie tylko opóźnia procesy starzenia się skóry, ale wpływa również na odbudowę kolagenu. Brokułu można spożywać nawet kilka razy w tygodniu, ponieważ nie są kaloryczne za to bardzo bogate w cenne dla zdrowia i urody witaminy oraz minerały. Przygotowując jednak to warzywo, należy mieć świadomość tego, iż obróbka termiczna pozbawia je większości składników odżywczych, przez co brokuły najlepiej spożywać na surowo lub dusząc przez chwilę na parze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *